31.7.2014

Näin teet raakasuklaata - helposti hyvää

Olen kirjoittanut tästä aiheesta muutaman kerran aikaisemminkin, mutta tällä kertaa sain mukaan valokuvaaja Maria Tuomisen, jonka otokset demonstroivat raakasuklaan valmistamista erinomaisesti. Marian ottamiin kuviin voi tutustua enemmän täällä.

Kun pidän raakasuklaakursseja, kurssireseptimme on vielä muutamia asteita tätäkin yksinkertaisempi. Tässä tehtyjen raakasuklaiden valmistamiseen meni aikaa arviolta 18 minuuttia (aika, joka kului irtoainesten saattamisessa valmiiseen syötävään muotoon) - herkku on todella vaivatonta valmistaa.

Miksi raakasuklaata?
  1. Aloin aikoinaan etsiä terveellistä vaihtoehtoa usein syömilleni herkuille, varsinkin irtokarkeille ja kakuille. Tutustuin raakasuklaaseen ja epäiltyäni vuoden päivät sen valmistamisen vaikeutta päätin tarttua toimeen. Raakasuklaata on äärimmäisen helppoa valmistaa.
  2. Raakasuklaa on myös todella ravinteikasta. Raakakaakao on yksi maailman ravintorikkaimmista ruoka-aineista (siinä on reilusti yli 1000 aktiivista ainesosaa, joista kaikkien toimintamekanismeja emme edes tunne). Kaakao on yksi luonnon magnesiumrikkaimmista ruoista ja se sisältää mm. hyvää oloa tuottavaa anandamidia sekä kehossa endorfiinia vapauttavaa fenyylietyyliamiinia.
  3. Kun herkkunsa valmistaa itse, sitä myös arvostaa aivan eri tavalla. Itse valmistettu herkku myös maistuu paremmalle.

Itse asiaan.


Ensin sekoitetaan kuivat aineet: Raakakaakaojauhe, hieman suolaa ja ceyloninkanelia. Tässä myös maca-jauhetta ja lucuma-hedelmäjauhetta. Itselle parhaat ainesten suhteet selviävät kokeilemalla ja maistelemalla.


Kuivien aineiden sekoituksen jälkeen lisätään rasva: Tässä kookosöljyä, perinteisemmin käytetään kaakaovoita. Näitä kahta voi myös yhdistellä haluamassaan suhteessa. Hyvä nyrkkisääntö suklaan valmistuksen lähtökohdissa on laittaa 1 dl rasvaa kutakin raakakaakaodesilitraa kohden. Tätä perussuhteutusta on helppo viilata oman maun mukaiseksi.

Vanilja on ehdoton mauste tasapainoisessa suklaassa. Tässä vaniljatangoista valmistamaani uutetta menossa suklaamassaan.

Lisätään makeutus: Hunaja on makeutusaineista parhaimpia ja se sekoittuu suklaamassaan hyvin. Muita toimivia makeuttajia ovat sokerialkoholit, kuten ksylitoli, sekä kookospalmusokeri (jonka kiteisyys vaikuttaa tietysti suklaan rakenteeseen). Myös stevia toimii, samoin agavesiirappi. Parhaan lopputuloksen saa yleensä käyttämällä yhdistelmää eri makeutusaineista. Paras kombo löytyy jälleen kerran kokeilemalla.


Suklaamassaan voi lisätä haluamiaan mausteita, pähkinöitä, kuivahedelmiä ja muuta. Tässä sesonkimakuna kuivattu nokkonen.

Lopuksi massa kaadetaan muotteihin. Silikonisista suklaamuoteista suklaapalat irtoavat helpoiten, mutta tässä voi käyttää myös vaikkapa jääpalamuottia, pakasterasian kantta tai paperisia karamellimuotteja. Muotit siirretään kylmään. Pakastinjäähdytyksessä suklaat ovat valmiita noin 10 minuutissa.


Eikun tehtailemaan herkkuja! Pidän tilauksesta myös koulutuksia erilaisille ryhmille. Lue lisää täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti